Koko kevään kestänyt projekti päättyi yliopistolla, ja sain tehtäväkseni kirjoittaa arviot projektin jäsenien panoksesta kurssin aikana. En epäröinyt hetkeäkään kirjoittaa totuutta, vaikka se tarkoittikin ikävien asioiden kirjoittamista eräästä henkilöstä. Arvostin totuutta enemmän kuin suhdettani tähän henkilöön, joka muutenkin oli ollut minulle ennestään tuntematon.

Kehotin kaikkia vastaamaan ehdotuksiini arvioistani, koska halusin välttää ottamasta itsevaltaisesti tuomiovaltaa itselleni, sillä olinhan vain normaali projektin jäsen siinä missä muutkin. Yritin kirjoittaa niin totuuden mukaisesti kuin pystyin ja miten olin asiat havainnut. Täytyy myöntää, etten kuitenkaan pystynyt sellaiseen kovuuteen, kuin täydellinen rehellisyys olisi vaatinut. Tämä ainoa henkilö, josta selvästi kirjoitin negatiivista palautetta, ei halunnut alkuunkaan myöntää väitteitäni. Hän järjestelmällisesti kiisti jokaisen kritiikin, jonka esitin. Jokaiselle kritiikille löytyi joku hänestä riippumaton selitys. Huomasin pian, että hän oli sitä tyyppiä, joka ei kykene tunnustamaan virheitään eikä heikkouksiaan. Vaikka minulla oli esittää kiistattomia faktoja väitteiteni perusteiksi, hän vain kiisti ja selitteli.

En tiedä, olinko heikko, kun en sitten jättänyt lopulliseen arvioon mitään tekstiä kyseisestä henkilöstä. En halunnut ottaa tuomiovaltaa itselleni, joten peräännyin arvostelemasta häntä hänen tahtonsa vastaisesti. Tuntui kuitenkin pahalta, etten pystynyt jättämään rehellistä lopputulosta. En kuitenkaan onneksi sortunut kirjoittamaan valheita. Jätin kyseisen kohdan tyhjäksi.
Joka päivä yleensä oppii jotain uutta. Tällä kertaa opin, että tällaiset arvioinnit on hyvä tehdä sokkona. Pitää panna jokainen jäsen kommentoimaan projektin jokaista muuta jäsentä ja kerätä tuloksista tiivistelmä.

Selvästi kritisoimani henkilö ei pystynyt ymmärtämään kritiikkiäni eikä varmasti muista minua hyvällä. Tuntuu tunnepuolella ikävältä tietenkin, kun välit huononevat jonkun kanssa, mutta toisaalta rationaalinen puoleni iloitsee siitä, etten taipunut totuuden pimittämiseen ihmissuhteiden takia.